W dniu 25 sierpnia 2018 r. (sobota) odbędą się na boiskach kompleksu sportowo-rekreacyjnego „Kurpiowska Kraina” nad zbiornikiem wodnym „Wykrot” Turnieje: piłki nożnej i piłki siatkowej plażowej o puchar Burmistrza Myszyńca z okazji 41 Miodobrania Kurpiowskiego. Współorganizatorem turniejów jest operator kompleksu „Kurpiowska Kraina”. Chętne zespoły mogą zapisywać się u operatora obiektu do dnia 24 sierpnia (kontakt pod nr tel. 508 508 003). Liczba miejsc ograniczona. Udział jest bezpłatny.

Zarząd Koła Łowieckiego „KURP” w Myszyńcu informuje że, w dniu 19 sierpnia 2018 r. (niedziela) o godz. 10.00 na Zawodziu odbędzie się Turniej Strzelecki z broni myśliwskiej oraz Turniej strzelecki dla dzieci i młodzieży z broni pneumatycznej z okazji 41 Miodobrania Kurpiowskiego. W czasie turnieju organizowany jest również konkurs z wiedzy o myślistwie, łowiectwie i leśnictwie dla wszystkich sympatyków łowiectwa.

Turniej organizowany jest cyklicznie i przyciąga nie tylko kolegów myśliwych ale także całą resztę osób towarzyszących.

Nagrody współfinansowane są ze środków budżetu Gminy Myszyniec.

Regionalne Centrum Kultury Kurpiowskiej w Myszyńcu

Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji w Warszawie

mają zaszczyt zaprosić na

SYMPOZJUM NAUKOWE

pod tytułem

„Kurpie Zielone – kulinaria i tradycje regionu”

Termin: 25 sierpnia 2018 roku, od godz. 10.00

Miejsce: Sala Widowiskowa RCKK, Plac Wolności 58, Myszyniec

Wykłady przedstawią:

  • Burmistrz Myszyńca Bogdan Glinka – oficjalne otwarcie konferencji i powitanie uczestników, temat konferencji: „Informacja o strategicznym rozwoju Miasta i Gminy Myszyniec z uwzględnieniem XXV-lecia odzyskania praw miejskich Myszyńca”
  • Dyrektor RCKK w Myszyńcu Zdzisław Ścibek – „Instytucjonalne i społeczne wsparcie utrwalania tradycji i rozwoju dziedzictwa kulturowego”
  • Ks dr Zbigniew Jaroszewski – „Rola Kościoła  w zachowaniu tożsamości przez wieki i w ostatnim stuleciu”
  • Prof.dr  hab. Franciszek Midura – „Tradycje Kurpi Zielonych atrakcją turystyczną Mazowsza i Podlasia”
  • Dr Aleksy Chmiel  - „Dziedzictwo kulinarne Kuchni Mazowieckiej w latach 1918- 1939”
  • Prof. dr hab. J. Grochowicz – „Walory współczesnej Kuchni Kurpi Zielonych i imprezy z nią związane, jako atrakcyjny produkt turystyczny”.

Druga część konferencji przeznaczona jest na dyskusję na temat  warunków i możliwości dalszego aktywnego promowania atrakcyjności Kurpi Zielonych. Wszystkich Uczestników zapraszamy do przedstawienia swoich pomysłów i propozycji.

Sympozjum odbywa się w ramach 41. Miodobrania Kurpiowskiego. Udział w sympozjum jest bezpłatny.

Zgłoszenia prosimy przesyłać na adres:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
z dopiskiem „Sympozjum naukowe”. Zgłoszenia będą przyjmowane do 20 sierpnia.